Broken links check

Links die het niet meer doen heten “broken links” en zijn voor iedereen vervelend. We hebben het hier over weblinks waar jij op jouw website naar verwijst en links die verwijzen naar pagina’s op jouw website die (blijkbaar) niet meer bestaan.

Waarom zijn broken links zo vervelend?

  • Het staat slordig, onprofessioneel en is onnodig.
  • De crawler-bots van zoekmachines kunnen niet verder met hun werk. Crawlerbots indexeren websites en die wil je te vriend houden.
  • Website bezoekers die op broken links klikken worden blij gemaakt met een dode mus en daardoor komt jouw website minder betrouwbaar over.

Hoe slecht is het voor je website-SEO?

De meningen lijken verdeelt op het internet. Als je een paar broken links op je website hebt zal Google echt niet moeilijk doen. Zodra jouw website te veel verwijst naar niet meer bestaande pagina’s zal dat niet bijdragen aan de betrouwbaarheid van jouw website.
Dat gaat ook op als jouw website teveel missende pagina’s heeft. In dat geval verwijzen andere websites naar jouw website met een broken link.

Bestaat een pagina op jouw website niet meer dan zal een bot, of bezoeker, op jouw 404-pagina terechtkomen. Dat behoort een tijdelijke oplossing te zijn. Probeer dat daarom zoveel als mogelijk te voorkomen.

Het belangrijkste is toch wel hoe websitebezoekers een broken link ervaren

  • Wat als jouw website verwijst naar een niet bestaande pagina op een (willekeurige) website? Jij loopt dan de tijd van jouw websitebezoekers te verdoen met een broken link. Daardoor komt jouw website minder betrouwbaar over.
  • Wat als een andere website verwijst naar een niet meer bestaande pagina op jouw website? Website bezoekers die op jouw 404-pagina terechtkomen zijn meestal binnen 10 seconden weer weg. Dat heet een bouncer. Zelfs bij een hele mooie en goede 404-pagina is de kans klein dat een websitebezoeker op jouw website blijft. Zij kregen namelijk niet meteen dat te zien waarvoor ze kwamen.

Wat kunnen we doen?

Je zou met regelmaat alle links op je website kunnen nalopen. Mocht er een link het niet meer goed doen; dien je die aan te passen en in sommige gevallen zelfs te verwijderen.

Handig

Op de website van W3C kun je elke pagina checken op niet werkende weblinks.

Er is een Chrome-plugin die je bij het handmatig checken kan gebruiken. Ik heb daar zelf geen ervaring mee. Voor hele kleine websites klinkt het wel veelbelovend.

Er zijn partijen die jouw website testen op niet werkende links tegen betaling. Die kun je vinden door te zoeken op woorden als “broken link checker“.

Wat doet Mackrad.nl?

Websites van opdrachtgevers die het WordPress standaard beheer en WordPress totaal beheer afnemen genieten elke 72 uur een ‘broken weblink scan’.

Verwijst jouw website naar een niet bestaande pagina? Dan passen wij die link aan. Bij gebrek aan een goede alternatieve link nemen wij contact op. In ergste geval verwijderen wij de link.

Geef snel en anoniem jouw mening
Beoordeel dit artikel.
[Totaal: 4 Gemiddelde: 4.8]

Wij waarderen jouw mening! Neem vooral contact op als je suggesties en ideeën hebt en/of beoordeel anoniem onze blogartikelen en portolio-items met ‘sterren’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Gerelateerde berichten
Vorig bericht
Facebook privacy instellingen – deel 6/6
Volgend bericht
WiFi netwerken verwijderen