Gratis WiFi en privacy

Twee dingen die niet van nature samengaan: Gratis WiFi en privacy.

Gratis WiFi is overal te vinden. In cafés, hotels, bibliotheken, restaurants, campings en soms zelfs bij de tandarts in de wachtruimte. We maken er te makkelijk gebruik van met excuses als: ‘Ik heb toch niets te verbergen’ en omdat we er eigenlijk niet bij nadenken en het blinde vertrouwen hebben dat het wel goed geregeld is.

Naar aanleiding van het artikel met 21 privacy-tips voor bibliotheken dat Frank Huysmans en ik samen hebben geschreven voor IP magazine (zie onderaan deze pagina) ga ik hier, in drie blog-artikelen, wat dieper in op dit belangrijke onderwerp. Beginnende bij openbare WiFi-hotspots.

Allemaal tips!

Tips voor ondernemers die gratis WiFi aan hun bezoekers beschikbaar stellen en tips voor iedereen die gebruik wil en waarschijnlijk zal maken van een gratis WiFi hotspot.

Horeca - Rechtenvrije foto van Toa Heftiba Unsplash

Tips voor ondernemers die gratis WiFi aanbieden

  • Bied geen onbeveiligd wifi-netwerk aan. Stel een WPA2-wachtwoord in. Dit is toch wel het minste dat iemand kan doen.
  • Het publieke (gast/guest) wifi-netwerk dient gescheiden te zijn van het netwerk voor medewerkers en bedrijfsapparatuur.
  • Verander wekelijks het (WPA2) wachtwoord voor het gastennetwerk. Dit zorgt ervoor dat medewerkers bewust blijven van het onderwerp privacy en veiligheid.
    • Dit is ook goed om in te zetten als marketingtool. De eerste week van het jaar kan het wachtwoord ‘GelukkigNieuwJaar’ zijn en denk ook aan wachtwoorden als ‘LikeOnsOpFacebook’ en ‘IkWilOokWatEten’.
  • De router dient zo geplaatst te zijn dat het publiek er niet bij kan en er zo niets fysiek op aan kan sluiten.
  • WPS dient uit te staan. Handig voor thuis om je printer op wifi te krijgen, maar vormt voor bedrijfsnetwerken een veiligheidsrisico.
  • De signaalsterkte van de apparatuur moet zo worden ingesteld dat er alleen binnen in het gebouw gebruik van kan worden gemaakt.
  • Als de locatie gesloten is dient WiFi uit te staan.
  • Creëer bewustwording bij het personeel en de gasten.
    • Zorg voor een startpagina met tips over het beschermen van je gegevens en verwijs naar privacyvriendelijke alternatieven voor zoekmachines. Bijvoorbeeld Startpage.com en Duckduckgo.com.
      Leg uit waarom het zo belangrijk is dat websites httpS voor de url hebben staan en dat het aan te raden is gebruik te maken van een VPN verbinding.
    • Naast de standaard voorwaarden accepteren voor het gebruik van WiFi zouden gasten ook moeten aanvinken dat ze er bewust van zijn (geworden) dat er bij het gebruik van openbare wifinetwerken meegekeken kan worden door derden.
  • Duidelijk moet worden aangegeven waar men zich kan melden als iets verdachts wordt opgemerkt. Bijvoorbeeld websites die normaal veilig zijn (met httpS) voor de url en die dat nu opeens niet meer lijken te hebben.
    De medewerker dient uiteraard te weten wat in zo’n geval te doen.
Laptop gebruiker - Foto door Juliette Leufke Unsplash

Privacy-tips voor gebruikers van gratis WiFi

Een WiFi netwerk waar je een wachtwoord voor nodig hebt is daarom nog niet een veilig netwerk.

  • Gratis WiFi: Doe het niet. Voorkomen is beter dan genezen. Gratis WiFi en privacy gaan echt niet samen.
    • We genieten nu (als we willen) allemaal ongelimiteerd internet (en bellen en sms-en) op onze telefoon voor 25 a 35 euro per maand. Vanaf half 2017 zelfs in heel Europa!
      Stel je telefoon in als hotspot en gebruik dat mini-wifi-netwerkje om met je laptop en tablet op het internet te gaan.
  • Maak gebruik van een VPN verbinding. Daardoor zal al je internetverkeer versleuteld plaatsvinden.
  • Delete (nu) alle gratis wifi netwerken die nog in het geheugen staan van je smartphone, tablet en/of laptop. Dat is de ‘vergeet’ optie. Jouw apparaat ziet die netwerken nog steeds als betrouwbare netwerken en zal daar automatisch op inloggen. Superhandig voor iemand die een wifi netwerk aanmaakt met bijvoorbeeld de naam van een koffie-keten, of treinmaatschappij.

Als bovenstaande geen opties zijn

  • Wees alert. Zorg ervoor dat je alleen maar websites bezoekt die httpS voor de url hebben staan. Let er ook op dat als je lekker aan het klikken bent op zo’n beveiligde website; dat er ook tijdens het rondklikken wel zichtbaar httpS voor de url blijft staan.
  • Gebruik de TOR browser in plaats van je standaard browser, maar bezoek geen social media sites.
  • Log nergens in en doe ook geen bankzaken en online betalingen.
  • Gebruik alleen APPS op je telefoon en tablet die communiceren met een beveiligde server. Kom daar maar eens achter..
  • Installeer de browser-extensie HTTPS Everywhere (Chrome, Firefox, Firefox Android en Opera). Stel deze extensie als volgt in: Blokkeer alle onversleutelde verzoeken.
    Het is opvallend hoeveel websites er dan niet meer te bezoeken zijn.
Hide.me VPN verwijzing
Geef snel en anoniem jouw mening
Beoordeel dit artikel.
[Totaal: 10 Gemiddelde: 5]

Wij waarderen jouw mening! Neem vooral contact op als je suggesties en ideeën hebt en/of beoordeel anoniem onze blogartikelen en portolio-items met ‘sterren’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Gerelateerde berichten
Vorig bericht
Eenpagina websites
Volgend bericht
Publiekscomputers en privacy
WiFi gebruiken tijdens vakantie